dimarts, 20 de juny del 2017

Resum de la Jornada: MISSIÓ I OPORTUNITATS DE L’AGÈNCIA EUROPEA DELS MEDICAMENTS (EMA)


El Cercle de Salut ha organitzat un col·loqui el dia 19 de juny al Col·legi de Metges al que han assistit unes 70 persones. L’objectiu del Col·loqui era conèixer millor la realitat actual de l’EMA des d’un punt de vista sanitari i es va organitzar amb la col·laboració del Col·legi de Metges, el de Farmacèutics, el de Veterinaris i Farmaindústria.

Els participants en el Col·loqui foren: Cristina Avendaño, metgessa, cap de servei de Farmacologia Clínica del Hospital Puerta de Hierro de Madrid i presidenta de la Societat Española de Farmacologia; Xavier Carné, metge, president de la Comissió Ètica de Recerca de l’Hospital Clínic i director de Farmacologia del Hospital Clínic fins l’any passat; Carles Codina, farmacèutic, cap de servei de Farmàcia del Hospital Clínic, Arturo Anadón, veterinari, catedràtic de Toxicologia i Farmacologia de la Universidad Complutense de Madrid i president de la Real Academia de Ciencias Veterinarias de España  i Jordi Ramentol, químic,  CEO de Ferrer i vicepresident de Farmaindústria.
L’EMA ha estat molt important tant per a les agències nacionals del medicament dels estats membres de la UE que han  compartit la feina amb l’EMA, com per la indústria farmacèutica que ha vist com es simplificaven els tràmits per introduir medicaments a Europa, però pels sanitaris l’EMA ha estat menys visible. Abans els medicaments s’aprovaven a Madrid, ara ho fan a Londres, però per poder prescriure un medicament, cal que s’accepti com a prestació pública i que tingui un preu i això es segueix fent a Madrid. Per això es varen convidar a tres col·legis professionals: en Xavier Carné representa el Col·legi de Metges, en Carles Codina representa el Col·legi de Farmacèutics i l’EMA avalua també medicaments veterinaris i per això es va convidar a Arturo Anadón com a representant del Col·legi de Veterinaris.

El Col·loqui va consistir en preguntes del moderador i dels assistents sobre el funcionament de l’EMA i les possibles avantatges per als sanitaris catalans de que l’EMA s’allotgés a Barcelona.
L’EMA es va crear en un moment que la UE estava formada per 15 països i els vents que corrien era de fer una Europa forta. L’EMA era un bon exemple d’Europa forta, era una Agència potent, que facilitava el mercat únic en un tema tant sensible com la sanitat. L’objectiu de l’EMA era que la Companyia farmacèutica que volia comercialitzar un medicament a Europa, en comptes d’anar a 15 finestretes  diferents, avui ja serien 28, només hagi que anar a una, això es Europa!
Vint-i-cinc anys desprès les coses han canviat i molt. Avui la UE es veu amb reticències, hi ha molts euroescèptics. Ara som 28 països, però ja n’hi ha un, el Regne Unit que se’n va. Curiosament és en aquest moment quan l’EMA, que era un símbol de l’Europa forta, tot i no ésser discutida, ha de buscar nova llar. L’episodi EMA és un bon símbol de com han canviat les coses a Europa.
Els participants van coincidir que la història de l’EMA és una història d’èxit i que els tràmits s’han estandarditzat i han millorat tècnicament i entre les millores es va accentuar que s’ha integrat als pacients en la presa de decisions. La funció de l’EMA cobreix també la farmacovigilància i, per tant, la protecció dels pacients durant la vida útil d’un medicament. Tot i que l’EMA cobreix tots els medicaments, va tenir un impacte inicial important en els medicaments biotecnològics i posteriorment ha tingut molt impacte en els medicaments orfes per a malalties rares i en els pediàtrics.

L’organització de l’EMA és molt diferent de la FDA americana, doncs compte amb les Agències nacionals del medicament que fan tasques a nivell de cada país, mentre que als EEUU totes les activitats estan integrades dins la FDA. L’EMA respon al sistema complex de coordinació europea.
En el futur l’EMA pot ampliar les seves competències cap altres matèries, i així es va esmentar el tema del “big data” per a l’anàlisi de les dades sobre el funcionament habitual dels medicaments i també la col·laboració amb les Agències d’avaluació de tecnologia sanitària per als temes de cost efectivitat.

Per als professionals sanitaris catalans l’EMA és una oportunitat per a participar més intensament en els processos tècnics i científics que organitza la EMA.

Es va comentar que Barcelona està molt ben situada per acollir l’EMA, però aquesta es una decisió política, doncs hi ha 22 països que han presentat candidatura.


Al final de l’acte el Sr. Jordi Ramentol que presideix d’un grup de suport ciutadà va llegir un Manifest de suport a la vinguda de l’EMA a Barcelona que va ser signat per molts dels assistents.


Lluis Bohigas
Vicepresident Cercle de Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu Comentari